Agricultura RM a ajuns la o etapă nouă de dezvoltare.
Agricultura Republicii Moldova a ajuns la o etapă nouă de dezvoltare. Situația la moment indică o valorifi care mai mare a terenurilor agricole comparativ cu anii 2005 – 2010, un indice sporit al consolidării și prelucrării terenurilor afl ate în rezervele primăriilor.
Una din soluțiile actuale de dezvoltare corectă a agriculturii este reorientarea operativă a fermierilor spre cerințele pieții mondiale agricole. Culturile tradițional cultivate în țara noastră prezintă un nivel scăzut de rentabilitate, cuprins între 50 – 250 euro per hectar, oscilațiile fiind dependente de cultura cultivată (cereale/tehnice oleaginoase) recolta obținută, condițiile de mediu și prețurile dictate de exportatori.
În acest context, o importanță majoră are cultivarea culturilor mai puțin tradiționale agriculturii locale: plante medicinale, eterooleaginoase, po- mușoare și nucifere. Axarea pe cultivarea acestor culturi denotă obținerea rentabilității sporite comparativ culturilor tradiționale.
În contextul celor menționate, cultivarea alunului devine o activitate foarte rentabilă. Perioada de fructifi care economica la plantele de alun ajunge pîna la 50 de ani de recoltă stabilă. Tehnologia relativ simplă de cultivare și cele peste 200 de ha cultivate in prezent, cu un rendament mediu de recoltare – cca 2 000 kg, fac din cultivarea alunului o adevărată istorie de succes.
Lista echipamentelor necesare pentru deservirea plantației industriale de alune
MATERIAL SĂDITOR
În prezent, Hazelnurse consideră că plantarea plantațiilor folosind soiul principal, Tonda di Giffone (80%) și Romana (20%) ca polenizatori, este cea mai potrivită.
Aceste soiuri oferă un randament ridicat și sunt cele mai solicitate pentru utilizarea în industria de cofetărie.
Tonda di Giffoni
Soiul „Tonda di Giffoni” – cea mai importantă varietate italiană, are prețul său premium datorită miezului rotund și capacității excelente de albire. Arborele este de dimensiuni medii. Masa medie a piuliței este de 2,5 g. Randamentul de sâmbure este de: 47,2%, din care 25% este premium, datorită calității ridicate a sâmburelui.
Tonda Romana
Polenizatorii se caracterizează prin nuci de dimensiuni medii, de aproximativ 13-19 mm, în formă rotunjită, filmul interior se îndepărtează cu ușurință. Învelișul este destul de subțire, de culoare maro deschis, cu dungi mici de o culoare mai intensă. Miezul este alb, fildeș, cu gust rafinat.
Planul individual de Afaceri
Luați doar 2 minute pentru a răspunde la întrebări simple. Experții noștri vor calcula toate datele necesare pe baza răspunsurilor dvs.