Posted on / by admin / in afacerea cu alune

Selectarea materialului săditor pentru plantație

Succesul afacerii de cultivare a alunelor în Moldova depinde la 50% de alegerea puieților de pomi, la 30% de îngrijirea plantației și la 20% de indicatorii solului și alte componente. 80% din toate terenurile din țara noastră, cu condiția organizării irigării, sunt potrivite pentru cultivarea acestei culturi.

Din aceasta rezultă că alegerea corectă a materialului săditor pentru aluni este crucială pentru obținerea unei recolte bune. Iată recomandările noastre despre cum să evaluați corect materialul săditor înainte de a cumpăra.

Preț? Contrar părerii răspândite, prețul nu este un factor determinant atunci când alegeți corect materialul săditor pentru aluni. Prin urmare, suma pe care o veți cheltui este ultima întrebare pe care ar trebui să o adresați pepinierii alese. Da, anume cel ales. Pentru că o nouă plantare este o investiție pe termen lung care necesită timp, adică ore de muncă și 4-5 ani de așteptare înainte de apariția primelor roade.

A alege cu atenție înseamnă a alege o dată. Și o singură dată este pentru totdeauna.

Dar ce trebuie să știți înainte de a cumpăra material săditor?

Iată ghidul nostru din 11 puncte, care ar trebui să fie întotdeauna la îndemână.

1.     Asigurați-vă că pepiniera are o istorie și o experiență în creșterea materialului săditor

Pepiniera trebuie să poată furniza materiale certificate și garantate. Pentru a verifica acest lucru, pur și simplu cereți pepinierei informații despre plantațiile implementate folosind răsaduri cultivate la această întreprindere. Produsul trebuie să aibă, de asemenea, toate certificatele necesare și confirmările sortului.

2.     Vizită la pepinieră

După vizitarea pepinierei, veți putea inspecta plantele și vă veți asigura că sunt sănătoase, omogene, au un sistem radicular bun și nu sunt afectate de paraziți. Cele mai bune luni sunt iulie și august.

3.     Asigurați-vă că plantele au raportul corect între părțile aeriene și rădăcină.

Plantele ar trebui să arate echilibrate și armonioase, indiferent de înălțimea lor.

4.     Acordați preferință plantelor cu rădăcini dezvoltate, indiferent dacă răsadul are un sistem radicular deschis sau închis.

Rădăcinile goale sunt plante cultivate în sol deschis, închise – în ghivece. Ar trebui să se acorde preferință plantelor, dezvoltării rădăcinilor, care are loc complet natural și nu necesită ajutorul hormonilor. Deși acestea din urmă nu sunt dăunătoare, este totuși mai bine ca pepinierele să nu le folosească.

5.     Nu încercați să cumpărați plante care sunt în pepinieră de mai bine de 2 ani

Risipim mitul. Materialul săditor care se află în pepinieră de mai bine de 2 ani nu accelerează cultivarea alunelor. Și cumpărarea acestuia se poate dovedi a fi o pierdere inutilă de bani și timp, deoarece înseamnă expunerea la stres semnificativ, ceea ce duce la dificultăți de înrădăcinare. Prin urmare, alegeți întotdeauna răsaduri cu vârste cuprinse între unu și doi ani.

6.     Parolă: garanție

Cereți pepinierii o garanție privind înrădăcinarea și gradul materialului pe care îl poate oferi. Acest lucru vă va permite să înțelegeți seriozitatea, istoria și experiența pepinierii.

7.     Consultările înainte și după plantare ar trebui să fie întotdeauna prevăzute în contractul de cumpărare a materialului săditor.

În caz contrar, recomandările externe pot fi foarte scumpe. Prin urmare, este mai avantajos din punct de vedere economic să achiziționați materialul direct la locul de producție, unde decenii de experiență pot fi de neprețuit. Mai ales în primii ani de plantare.

8.     Alegerea soiurilor.

Alegerea unui soi ar trebui să se bazeze pe o analiză a contextului economic (posibilitatea de a intra pe piață), dar mai ales pe caracteristicile solului și climatice ale zonei. În acest sens, este important să obțineți cât mai multe informații despre soiurile care vă interesează;

9.     Alegerea polenizatorilor.

Selecția soiului trebuie urmată de selecția polenizatorilor. Prezența polenizatorilor este necesară pe plantația de alune pentru a asigura o bună productivitate a plantației de aluni.  Acest lucru este valabil mai ales pentru acele zone care nu sunt situate în apropierea pădurilor naturale cu plante de alune sălbatice, care, de fapt, joacă rolul de polenizatori.

10.  Diversitatea biologică.

Pentru a asigura o rezistență mai mare a plantației dvs. la diferite boli, o mai bună adaptabilitate la schimbările climatice și pentru a obține o fructificare mai uniformă, este necesar să plantați răsaduri de reproducere diferită, adică plantele trebuie să aibă originea din mai multe pepiniere. De exemplu, în pepiniera noastră, se cultivă material de plantare din 7 pepiniere din Italia și țările balcanice.

11.  Solicitați prețul, dar numai la sfârșit.

Dacă cele 7 puncte anterioare au fost îndeplinite pe deplin, atunci costul plantelor va fi doar un detaliu. Deoarece seriozitatea pepinierei și sănătatea plantei este o combinație câștigătoare, asigurându-vă că vă veți recupera costurile în cel mai scurt timp posibil! Iar lucrurile cu adevărat importante, după cum știți, nu au preț. Și dacă o fac, este ușor să uiți de ele atunci când obiectivele sunt atinse și dorințele sunt satisfăcute.

Lasă un răspuns