Posted on / by admin / in afacerea cu alune, știri din industrie

Cum să câștigi 6-8 mii de euro la hectar din alune în creștere – experiența lui Igor Tsybenko

Igor Tsybenko recomandă studierea soiurilor de alune disponibile, cele mai potrivite pentru plantare în climatul ucrainean

La creșterea alunelor, fermele mari ucrainene ar trebui să acorde preferință soiurilor de „cofetărie” și să se concentreze pe exportul de produse în străinătate, în special în Europa și Orientul Mijlociu, deoarece în cea din urmă întreaga cultură este construită pe consumul de nuci. În același timp, fermele mici cu suprafețe de plantare de 3-5 hectare ar trebui să acorde preferință soiurilor industriale de desert pentru piața internă. Acest lucru l-a spus Igor Tsybenko, directorul pepinierei certificate Batkiv Sad, în cadrul unui discurs în cadrul conferinței „Fructe și legume din Ucraina – 2018. Vector for Export” din Kiev (Ucraina).

Înainte de a începe direct să crească alune, Igor Tsybenko sfătuiește să studieze soiurile disponibile care sunt cele mai potrivite pentru plantare în climatul ucrainean. Pentru a face acest lucru, acestea ar trebui împărțite în două grupuri – industriale și desert. Clasele industriale includ segmente premium cu un miez de 11-14 mm (Tonda Gentile delle Langhe (TGDL), Tonda Gentile Romana, Tonda di Giffoni). Același grup include, de asemenea, soiuri cu un sâmbure mare pentru utilizare în formă zdrobită („Barcelona”, „Catalan”, „Halle”, „Cosford”). Soiurile de desert sunt, de regulă, destinate colectării mecanizate – „Valoabila Webba”, „Lambert cu frunze roșii”.

„În plus, trebuie luat în considerare factorul de zonare – adică adaptarea soiurilor de la un climat mai cald la condițiile locale de creștere. Un alt pas important este micronizarea răsadurilor de alune. Succesul de 50% în creșterea alunelor depinde de acest lucru. De aceea, în economia noastră desfășurăm această practică agricolă în lichiorul mamă. Și toate răsadurile noastre ajung la cumpărător deja micorizat „, a spus el.

Specialistul a mai spus că în ultimii ani, piața de alune a fost intens propagată prin micro-negru (in vitro). „Metoda este bună pentru o propagare rapidă, însă, după părerea mea, aceste plante nu vor fi adaptate condițiilor noastre de creștere, deoarece materialul de bază este preluat de la plante cultivate în condiții mai confortabile și soiuri din Italia și SUA (Oregon și California) nu putea vedea deloc gerul. Prin urmare, cumpărând astfel de răsaduri, tu însuți îți asumi toate riscurile existenței lor continue ”, Igor Tsybenko a atras atenția producătorilor agricoli în timpul discursului său.

În plus, Igor Tsybenko, directorul pepinierei certificate a fermei „Grădina Patriei”, a vorbit despre regulile agricole generale care vă permit să cultivați o recoltă ridicată de alune. Așadar, pregătirea solului trebuie să fie efectuată cu 1-2 ani înainte de plantarea răsadurilor (aplicarea erbicidelor primăvara, descărcarea, tratarea dăunătorilor, măcinarea pe timp de vară, marcarea rândurilor, semănatul ierbii, refacerea marcajului, aplicarea erbicidului). Pentru a plasa o grădină pe teritoriu, trebuie să alegeți versanții nordici sau nord-vestici. Revenind la subiectul selecției soiurilor, specialistul a menționat că ar trebui ghidat și de momentul înfloririi răsadurilor, ceea ce va contribui la o mai bună polenizare a acestora.

„Plantarea răsadurilor trebuie efectuată din containere sau cu o rădăcină deschisă: după plantare, vărsat cu humat de potasiu cu apă, mulci cu paie, o săptămână mai târziu vărsăm cu îngrășământ solubil în apă„ Fosfor folicar ”al companiei Yara, la o săptămână după a doua udare, tratați zona de rădăcină de la dăunători. În plus, trebuie să folosiți irigarea prin picurare, pe răsadurile tinere, de obicei folosim „păianjeni” pentru o mai bună dezvoltare a sistemului de rădăcini ”, Igor Tsybenko a împărtășit secretele conducerii unei afaceri cu alune.

La rândul său, referindu-se la tema creșterii producției de livadă de alune, el a numit următoarele reguli de bază:

1.Intensificarea grădinilor (schema de plantare 5m * 2,5m., (800 de copaci) sau 5 * 2m. (1000 de copaci)

  1. Formarea unui spalier în formă de V pentru 2 lăstari;
  2. Cultivare conform tehnologiei croate (4-5 mii plantații / ha.) Formarea pe un spalier, tuns ciclic;
  3. Nutriția de bază (în timpul plantării) în funcție de rezultatele analizei solului;
  4. Irigarea prin picurare și fertilizarea conform rezultatelor analizei apei;
  5. Protecția la timp împotriva bolilor și dăunătorilor;
  6. Plantarea soiurilor zonate;
  7. Praf manual;
  8. Micorizare

„Randamentele de alune se pot face stabile și previzibile, ca în cazul livezilor de mere. Acest lucru va permite chiar și fermelor mici să obțină un profit de 6-8 mii de euro pe 1 ha timp de multe decenii, deoarece alunele cu tehnologia agricolă corectă pot lucra stabil în grădină timp de 50-60 de ani sau mai mult ”, a concluzionat specialistul.

Lasă un răspuns